Blue Flower

                                                

Meer bezoekers, meer modeshows en magische locaties

Meer bezoekers, magische locaties, meer evenementen, mooie recensies, meeslepende reacties: met de tweede aflevering heeft het Fashion Festival Arnhem zijn plek op de Arnhemse evenementenkalender veroverd. Een feest van de creativiteit van Arnhem. Begonnen en geëindigd aan de bron: met presentaties van de eindexamens van ArtEZ.

“Natuurlijk was er mode, maar ook fotografie, architectuur, film, design, beeldende kunst en dans”, zegt Riëlle Schoeman, coördinator van het Fashion Festival Arnhem. “Enorm trots zijn wij op het feit dat het festival zich heeft verbreed naar verschillende kunstdisciplines.”

Elk van de vijf weekenden had zijn eigen hoogtepunten. Tussendoor waren er vele tientallen workshops, een zwoele zomermaand lang. De shows, exposities, voorstellingen, evenementen, lezingen en workshops trokken samen zeker 45.000 bezoekers. In 2014 waren dat er 30.000.

Tien modeshows

Het Fashion Festival opende met maar liefst tien modeshows. Het begon op 4 en 5 juni met vijf drukbezochte shows van de modeopleiding van ArtEZ. Daarna trokken de Fashion & Design Support opleiding van Rijn IJssel, Laatste Mode van Petra Hartman en de bijzondere mode van A Body Issue, voor mensen die gekluisterd zijn aan een rolstoel, honderden mensen naar de Catwalk.

Nog eens twee shows waren er in het tweede weekeinde. Duizenden mensen bezochten op 13 juni de Nacht van de Mode. Aan het spoor in Klarendal showden de ontwerpers van het Modekwartier op een catwalk van vele tientallen meters lengte terwijl de treinen onverstoorbaar langs raasden. Mensen verdrongen zich in de tientallen winkels, op iedere straathoek was muziek. Aan lange tafels serveerden Nederlandse topkoks oesters, vis en ter plekke geroosterd wild.

Nieuw evenement

Het nieuwe evenement Men’s Saturday verleidde duizenden mannen én vrouwen aan de vooravond van Vaderdag tot een bezoek aan de stad. Zij proefden cognac, rolden sigaren, dronken bijzonder bier, ontwierpen hun eigen T-shirt. “Vanwege het succes komt er eind van het jaar weer een Men’s Saturday”, zegt initiatiefnemer Sebastiaan Kramer. Introdans Ensemble voor de Jeugd en WIT WKND [Arnhem] vermaakten drommen publiek op de langste dag van het jaar.

Het weekeinde van 27 juni stond in het teken van de Arnhemse Stockdagen. De ruim 90 (een recordaantal) ontwerpers en high-end winkeliers openden hun voorraadkasten vol stoffen, fournituren, samples en prototypes. Producten van topontwerpers voor mooie prijzen. Bezoekers wisten ze massaal te vinden

Voor het tweede jaar op rij waren de ArtEZ Finals in de binnenstad. Vanaf  1 juli vulden de eindexamenproducties van Art & Design een voormalig bankgebouw. Een goede keuze want de gekozen plek in de binnenstad leidde net als vorig jaar tot een stroom van bezoekers in het laatste weekeinde van het festival.

Magisch circus

Nog twee hoogtepunten die niet onvermeld mogen blijven: de expositie Alles behalve kleren die nog tot 13 september te bezoeken is en Stroom, Cirque de la Liberté.

Alles behalve kleren in Museum Arnhem biedt een overzicht van de Nederlandse modefotografie en hoe die neersloeg in bijzondere, internationaal vermaarde bladen. Een toptentoonstelling, aldus Harper’s Bazar. De Gelderlander spreekt van: ‘een feest der herkenning voor iedereen die zich de jaren 50 herinnert, met klassieke zwart-witfoto's van gerenommeerde modefotografen als Paul Huf, Fred Brommet, Emmy Andriesse en Hans Dukkers.’

Het circustheater van Stroom overtrof alle verwachtingen. De locatie op Stadsblokken met de binnenstad als achtergrond was magisch. Annette Embrechts waardeerde de voorstelling in De Volkskrant met vier sterren: ‘Deze rafelige plek wordt door ervaren artiesten en poëtische muzikanten omgetoverd tot een wonderlijk decor van een blij-kritische circustheatervoorstelling.’

Peter Kemperman was lovend in De Gelderlander: ‘Muziek, zang, clownerie, acrobatische hoogstandjes en fashion vloeiden als ingrediënten van een goed gemaakte tiramisu in elkaar.’ 

Bezoekersaantallen

Hoeveel bezoekers het Fashion Festival Arnhem naar de stad heeft getrokken is moeilijk in te schatten. Daaraan waagt de organisatie zich niet. Het was wel merkbaar (veel) drukker dan normaal in de binnenstad tijdens de vijf weekends van het festival. Over het bezoek aan een aantal onderdelen van het festival zijn wel exacte cijfers te geven (tussen haakjes het aantal van vorig jaar).

 

Diverse shows                                     4500     (2014: 4000)

Stroom, Cirque de la Liberté                 3200     (2014: 2550)

Nacht van de Mode, Klarendal              7000     (2014: 5000)

Arnhemse Stockdagen                         8500     (2014: 8000)

Men’s Saturday                                    2500     (nieuw evenement)

Een maand lang is Arnhem de ontmoetingsplaats bij uitstek geweest voor iedereen met een hang naar creativiteit. Samen met de organisatoren van de verschillende evenementen kijkt het Fashion Festival Arnhem terug op een bruisende en succesvolle tweede editie.

Made in [Arnhem] ondersteunt het festival dat Arnhem als creatieve stad profileert.

  Arnhem bruist van creatieve energie. Dankzij de vele creatieve opleidingen op MBO-niveau, op de HAN en kunsthogeschool Artez, ontwikkelt Arnhem zich steeds meer tot creatieve hotspot van Oost-Nederland. De stad staat in de top drie van Nederlandse steden als het gaat om de werkgelegenheid in de creatieve sector en ook internationaal staat Arnhem bekend om zijn modeontwerpers en industrieel en grafisch designers. Om het creatieve klimaat verder te ontwikkelen heeft Arnhem het Coehoorngebied aangewezen als ‘creatieve’ wijk en broedplaats voor creatief talent.